menuordersearch
zanjanmes.ir

پرسش های متداول ,

جستجو
• تفاوت ظروف مسی امروزی با ظروف مسی قدیمی

در ایام گذشته بدلیل نبود برخی دستگاههای امروزی، مسگران هنرمند قدیمی در چندین مرحله و بصورت کاملاً دستی ظروف مسی را تولید می نمودند.مراحل ساخت ظروف مسی شامل پنج مرحله کلی زیر می باشد:

  1. ساخت بدنه اصلی ظرف مسی.
  2.  چکش کاری.
  3.  قلع اندود نمودن یا همان سفید کاری.
  4. سوراخ کاری و اتصال دسته به ظروف.
  5. مرحله نهایی براق کاری (پولیش).

در ایام قدیم، مرحله اول (یعنی ساخت بدنه ظروف مسی) با برش و جوش دادن 2 تکه ورق مسی مجزا ساخته می شد. این جوش ها از ناحیه بیرونی این ظروف به خوبی قابل مشاهده می باشد. ولی امروزه با ورود دستگاههای خم کاری و پرس به تمام صنایع از جمله صنعت مسگری، بدنه ی این ظروف بصورت یک تکه ساخته می شود. یعنی بجای برش و جوش دادن ظروف، کل ظرف بصورت یک تکه ساخته می شود که البته این موضوع از جهات مختلفی، مفید می باشد.پس می توان گفت که تنها تفاوت ظروف امروزی با ظروف قدیمی، در نحوه ساخت بدنه بوده(ظروف امروزی یک تکه و ظروف قدیمی دو تکه می باشد) و سایر مراحل ساخت این ظروف تفاوتی با قبل ننموده است.

نکته قابل توجه این است که این تفاوت (که صرفاً در مرحله ساخت بدنه می باشد)، هیچ ارتباطی به کیفیت ظروف دستی و ماشینی، دوام و... این ظروف ندارد. حتی می توان گفت ظروفی که بصورت ماشینی چکشی (یک تکه) ساخته می شود، از لحاظ نوع مرغویت ورق و نیز شکل ظاهری، بهتر از ظروف کاملاً دستی می باشد. ظروف با کیفیت تولیدی ما گواه این ادعای ماست.

نکات مهمی که در استفاده از ظروف مسی باید به آنها توجه داشت شامل موارد زیر است که با رعایت آنها عمر این ظروف بیشتر می شود؟
  1. توصیه می شود در ظروف مسی پخت و پز غذاهای اسیدی یا ترش به حداقل برسد، چون باعث ازبین‌رفتن پوشش قلع آن می شود.
  2. همواره سعی کنید در استفاده از ظروف مسی؛ آشپزی با شعله پایین و با حوصله و یا استفاده از شعله پخش کن را رعایت نمایید. بدلیل اینکه شلعه زیاد و تند باعث از بین رفتن قلع و سفیدی داخل ظروف مسی می شود.
  3. در اولین استفاده از ظروف مسی؛ یکبار داخل آن شیر ریخته و بجوشانید و سپس شیر را دور ریخته و از ظرف خود استفاده کنید .
  4.  اگر رنگ قلع (سفیدی) داخل این ظروف کمی تیره شود جای نگرانی نیست و شما می توانید از آن استفاده کنید. فقط زمانیکه این سفیدی بقدری از بین برود که قرمزی زیر آن نمایان شود، توصیه می شود که مجدداً آنرا برای سفید کاری )همان قلع کاری) به دست استاد کار بسپارید تا دوباره آماده استفاده شود.
  5. برای شست‌وشوی این ظروف بهتر است آن‌ها را با دستمال نرم شستشو دهید و آنرا داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید و به هیچ عنوان از اسکاج یا سیم ظرفشویی برای شستن آن استفاده نکنیم. چونکه سیم ظرفشویی قلع داخل ظروف مسی را از بین می برد و سطح بیرونی ظروف مسی را خش دار می کند.
  6. سطح بیرونی ظروف مسی با قرارگرفتن روی آتش طبیعتاً تیره می شود و این به دلیل خاصیت طبیعی مس می باشد. شما می توانید برای تمیز کردن سطح بیرونی ظروف مسی از رب گوچه فرنگی، سس یا آبلیمو برای تمیزکردن سطح بیرونی آن استفاده کنید.

مهم؛ هیچ وقت یک ظرف مسی را بدون آب (یعنی خالی) روی اجاق روشن نگذارید چون قلع داخل آن ذوب شده و از بین می رود

چه زمانی ظروف مسی را باید قلع کاری(سفید کاری) مجدد نمود?

لایه داخلی ظروف مسی که از قلع پوشیده شده ، به مرور زمان و به نسبت میزان و نحوه استفاده از ظروف مسی (مخصوصاً طبخ غذاهای ترش در آن) از بین رفته یا لکه های سیاه رنگی داخل آن نمایان می گردد. بنابراین ضروری است پس از آنکه که سفیدی داخل این ظروف به طوری از بین رود که قرمزی داخل آن نمایان گردد، باید مجدداً قلع اندود (سفیدکاری) شود.

نکته مهم این است که اگر رنگ قلع (سفیدی) داخل این ظروف کمی تیره شود جای نگرانی نیست و شما می توانید از آن استفاده کنید. فقط زمانیکه این سفیدی بقدری از بین برود که قرمزی زیر آن نمایان شود، توصیه می شود که مجدداً آنرا برای سفید کاری (همان قلع کاری) به دست استاد کار بسپارید تا دوباره آماده استفاده شود.

استفاده از ظروف مسی برای اولین بار

توصیه می شود در هنگام اولین استفاده از ظروف مسی، داخل ظرف مقدارکافی شیر بریزید( به مقداری که ظرف نسوزد ) و پس از جوشیدن شیر تمامی قسمت های داخل ظرف را با شیر بشویید و در انتها شیر را دور ریخته و از ظرف خود استفاده کنید . این کار باعث افزایش استحکام و عمر قلع داخل ظروف مسی و همچنین ضدعفونی شدن آن می شود.

چه زمانی باید ظروف مسی را مجدداً قلع اندود (سفید) کرد؟

قلع داخل ظروف مسی به طور طبیعی و به مرور زمان و با توجه به نوع و شرایط استفاده از ظروف مسی، قلع داخل آن از بین می رود.

دقت نمایید که منظور از «از بین رفتن قلع» شرایطی است که قلع داخل ظروف مسی به نحوی از بین برود که سفیدی داخل آن از بین رفته و قرمزی زیر آن نمایان گردد.

زمانی که قلع داخل ظروف مسی از بین رفت و رنگ مس ظرف نمایان شد، می باید آنرا جهت قلع کاری مجدد به استاد کار بسپارید. توجه داشته باشید که اگر قلع داخل ظروف مسی سیاه  شود هیچ مشکلی برای پخت و پز داخل این ظروف وجود ندارد. همچنین شرایط و نحوه استفاده از ظروف مسی در عمر و دوام قلع داخل آن بسیار تاثیر دارد. مثلاً آشپزی با شعله تند و بالا، پخت غذاهای ترش، قراردادن ظروف مسی بصورت توخالی روی اجاق و موارد مشابه از جمله مواردی است که قلع داخل ظروف مسی را از بین می برد.

برای اینکه قلع داخل ظروف مسی زود از بین نرود چه باید کرد؟

برای افزایش دوام و عمر قلع داخل ظروف مسی، هنگام پخت غذا از شعله پخش کن استفاده نموده و از شعله با حرارت پایین استفاده نمایید. همچنین برای شستن ظروف مسی از یک ابر یا دستمال نرم به جای سیم ظرفشویی استفاده نمایید . همچنین برای پخت و پز و سرو غذا از کفگیر و ملاقه غیر فلزی استفاده کنید تا قلع داخل ظرف خراشیده نشود .

طراحی سایتطراحی سایتسایت سازسایت سازفروشگاه سازفروشگاه ساز